Art-terapia sau terapia prin artă plastică poate reprezenta o alternativă viabilă la psihoterapia clasică ce exploatează în principal comunicarea de tip verbal.
Terapia prin artă este o formă de psihoterapie care utilizează expresia creativă ca mijloc de procesare a problemelor emoționale și psihologice. Spre deosebire de celelalte forme de psihoterapie care își fixează obiective la capătul unui plan de intervenție, demersul artistic în art-terapie se identifică cu procesul terapeutic în sine.
Modelarea lutului este un mijloc deosebit de eficient al terapiei prin artă, deoarece utilizează expresia tactilă, tridimensională, care permite persoanelor să creeze reprezentări materiale ale propriilor gânduri și emoții.
![art-terapia](https://i0.wp.com/unityart.ro/wp-content/uploads/2023/11/IMG_6820-scaled.jpg?resize=1020%2C765&ssl=1)
Art-terapia și / sau modelarea lutului
Art-terapia este un domeniu relativ nou în România, până în prezent nefiind acreditată nicio şcoală de art-terapie, ideea de terapie prin artă fiind îmbrățișată mai mult de ONG-uri şi /sau unele organizaţii private ale psihologilor.
Dar ce spun studiile? Se poate vorbi despre lucrul cu lutul ca despre o formă de terapie?
După unii cercetători, nu doar că se poate vorbi, dar modelarea lutului poate constitui cea mai eficientă cale, „calea regală” prin care o persoană se poate întâlni cu sine, îşi poate explora libertăţile pentru a-şi accepta limitele, își poate deschide câmpul posibilităţilor legate de propria sa realizare emoțională / spirituală.
Îndeletnicire străveche, legată intinsec de evoluția speciei umane, – modelarea lutului poate constitui un important imbold prin care protagonistul își sparge granița dintre interior și exterior devenind una cu sine și una cu universul.
Modelarea lutului generează pentru practicantul acestei forme de artă răspunsuri perceptive și decizionale unice, implicând o coordonare subtilă și complexă a diferitelor regiuni corticale ale creierului. Prin urmare, această formă de artă poate fi folosită atât în scop recreativ, experimental, cât terapeutic – „pentru a elibera, a renunța și a vindeca”.
Din revizuirea unor rapoarte clinice au fost identificate șase beneficii terapeutice majore care au apărut prin utilizarea lucrului cu lutul în art-terapie:
- Facilitarea exprimării emoțiilor
- Facilitarea chatarsisului (descărcarea trăirilor refulate)
- Dezvăluirea materialelor inconștiente
- Facilitarea expresiilor bogate și profunde
- Facilitarea comunicării verbale
- Concretizarea și simbolizarea: întruchiparea reprezentărilor interioare în imagini vizuale
Beneficii directe
- Relaxează mintea și corpul;
- Ajută la concentrarea / focalizarea atenției;
- Formează / dezvoltă deprinteri;
- Stimulează imaginația / inteligența spațială;
- Cultivă spiritul ludic / atitudinile creative;
- Ajută la dezinhibarea și regăsirea bucuriei de a înțelege și aplica limbajul artistic;
- Familiarizarea cu tehnicile şi instrumentele specifice lucrului cu lutul;
- Cunoașterea principiilor compozițional-estetice pentru crearea volumelor;
- Stimularea interesului pentru înțelegerea și realizarea lucrărilor de volum decorativ.
Pentru mai multe informații despre atelierele de modelaj lut organizate de Unity in Values și/ sau pentru experiențe creative în domeniul modelării lutului, vă așteptăm alături de noi în cadrul proiectului Cer@Mic@. Ne puteți contacta prin intermediul unui formular AICI!
Acest articol reprezintă o compilație, fiind scris cu ajutorul inteligentei artificiale. Informațiile oferire nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al Unity Art.